Кандидат-студентите по специалностите медицина, дентална медицина и фармация ще полагат приемни

...
Кандидат-студентите по специалностите медицина, дентална медицина и фармация ще полагат приемни
Коментари Харесай

Оценката от матурата по български ще влиза в бала за медицина

Кандидат-студентите по специалностите медицина, дентална медицина и фармация ще поставят приемни изпити по биология и химия, както до момента, само че в балообразуването ще взе участие и оценката от наложителната за всички матура по български език и литература. 

Това излиза наяве от информацията, предоставена на МОН от 50 висши учебни заведения за кандидатстудентската акция за академичната 2022/2023 година Справката демонстрира метода на балообразуване във всички специалности в университетите, нужните приемни изпити и оценките от кои матури ще вземат участие във образуването на бала. Ведомството изиска от всички университети в страната да разгласят изискванията за банкет, с цел да бъдат осведомени в точния момент родителите и зрелостниците. Само две висши учебни заведения не са изпратили данни.

Досега за трите медицински специалности не се вземаше оценката от матурата по български. Тази смяна бе препоръчана от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца, предшествана от. Те недоволстваха против това, че децата им, искащи да учат медицина, би трябвало да поставят трета и четвърта матура по биология и химия, защото тези предмети не се учат в 11 и 12 клас и надлежно липсват от дипломата на приблизително обучение. Първата наложителна матура е по български, а втората е по един от профилиращите предмети, които се учат в последните две години. С смяната учениците ще могат да показват резултатите си от матурата по български, които да вземат участие в балообразуването.

Освен това по отношение на новия закон за предучилищното и учебното обучение в конспектите за кандидатстудентските изпити по биология и химия ще бъдат включени определени тематики от профилиращите предмети " Биология и здравно обучение " и " Химия и запазване на околната среда ", изучавани във втори гимназиален стадий.

Висши учебни заведения, които приготвят адвокати, също са планували оценката от матурата по български да взе участие във образуването на бала за идната академична година. В момента се подготвят промени в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право " и професионална подготовка " правист ", с които ще се регламентира тази опция.

 

СЪС И БЕЗ ИЗПИТ

В три висши учебни заведения ще се влиза само с оценка от матура, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет " Св. Иван Рилски ", Националната спортна академия " Васил Левски "  и Европейският политехнически университет в Перник, сочи систематизираната информация на МОН.

Пет университета ще одобряват студенти единствено с изпити, като в балообразуването няма да вземат участие оценките от държавните зрелостни изпити. Това са Американският университет в България, Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ", Националната музикалната академия " Проф. Панчо Владигеров "  и Театралният лицей " Любен Гройс ".

Във всички останали висши учебни заведения в балообразуването ще вземат участие оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятния за тях вид.

Обобщената информация демонстрира, че в огромна част от специалностите от областите филантропични науки и обществени, икономически и правни науки ще се кандидатства с оценката от матура по съвсем всички предмети. Приемът в специалностите от естествени науки, математика и информатика и механически науки ще се става най-вече с оценки от държавните зрелостни изпити по математика, български език, информатика, осведомителни технологии и физика.

За всички специалности Софийският университет дава избор на претендентите дали да употребяват оценката от матурата и/или да се явят на изпит .

Оценките от матура ще важат още веднъж за всички специалности в УНСС. Само за специалностите право и медии и журналистика се изисква и явяване на приемен изпит, с изключение на оценката от зрелостния изпит. Във втория максимален университет в страната - " Паисий Хилендарски "  в Пловдив - във всички специалности може да се избира по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.

Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще одобряват студенти с оценка по техен избор - от матура по български, по математика и по физика и астрономия в множеството си специалности или с оценката от приемен изпит.

Догодина в университет ще кандидатства първият випуск, приключил междинното си обучение по новия учебен закон.

Пълна информация за приема във всички специалности и писмата от университетите до МОН можете да видите тук:.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР